21-01-2022
 

Επισκέψεις κατά Χώρα
0 επισκέψεις από 0 χώρες
Επισκέψεις τώρα
We have 35 guests online
Στατιστικά Στοιχεία

Επισκέψεις Σήμερα:0
Συνολικές Επισκέψεις:526691
 
 
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ Print E-mail

ΕΚ ΒΑΘΕΩΝ ΠΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΦΕΔΡΩΝ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΩΝ

Γενικά

Ιδρυτικό ΣυνέδριοΟ Παγκύπριος Σύνδεσμος Εφέδρων Καταδρομέων, νομοτυπικά ιδρύθηκε το 1986, από ηγήτορες τμημάτων καταδρομών, που όρθωσαν το ανάστημά τους στις ορδές των βαρβάρων, κατά την τούρκικη εισβολή του 1974, στις ακτές της Κερύνειας και τις οξύκορφες σειρές του Πενταδακτύλου.

Η Ιδρυτική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο της ΕΤΥΚ, στη Λευκωσία, η οποία αποτελεί και την έδρα του Συνδέσμου, την 9η Ιουλίου. Η ημερομηνία δεν ήταν τυχαία. Την 9η Ιουλίου 1821, απαγχονίστηκαν, μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό, οι Μητροπολίτες και πρόκριτοι της Κύπρου, για τη συμμετοχή τους στο Μεγάλο Ξεσηκωμό. Την ίδια ημερομηνία, το 1964, ιδρύθηκε στην Κύπρο, η πρώτη Μοίρα Καταδρομών.

Οι βασικοί σκοποί του Συνδέσμου, όπως ρητά αναφέρεται στην ιδρυτική καταστατική διακήρυξη, είναι:

 • Η δημιουργία των προϋποθέσεων και η καλλιέργεια των συνθηκών γι’ απελευθέρωση της κατεχόμενης Πατρώας γης.
 • Η προστασία και διατήρηση της Εθνικής και Θρησκευτικής ταυτότητάς μας.
 • Η ηθική και υλική βοήθεια προς τις Μοίρες Καταδρομών, καθώς και προς τις οικογένειες των Πεσόντων και Αγνοούμενων αδελφών μας, των οποίων το επικό και ηρωικό ύφος έχει αποτελέσει έξοχο κείμενο σελίδων, στη νεότερη Ελληνική ιστορία μας.
 • Η προάσπιση των δημοκρατικών θεσμών.

Μετά από ευδόκιμη παρουσία 25 και πλέον χρόνων και ουδενός των προ του κατ’ αρετήν δεύτερος, Παραρτήματα του Συνδέσμου υφίστανται και γόνιμα λειτουργούν σ’ όλες τις ελεύθερες πόλεις της Κύπρου, ο δε αριθμός των εγγεγραμμένων μελών ανέρχεται σε τρεις περίπου χιλιάδες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από δεκαεννέα αιρετά μέλη και τους Επαρχιακούς Γραμματείς, καθορίζει τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές, εποπτεύει και συντονίζει τη δράση και το έργο των Παραρτημάτων, στα οποία την ευθύνη εφαρμογής των προγραμμάτων και υλοποίησης των σχεδίων, φέρουν οι αντίστοιχες Επαρχιακές Επιτροπές.

Η πολύμορφη, πολυσχιδής και εμπνευσμένη δράση, που επικεντρώνεται στον εθνικό, τον κοινωνικό και πολιτιστικό χώρο, αποτελεί δείγμα γραφής του δημόσιου φρονήματός μας. Το εθνικό, ως κύριο σημείο αναφοράς, οριοθετείται στη διακήρυξη του ανένδοτου, υπέρ της κοινής ελευθερίας αγώνα, στον οποίο οι Δυνάμεις Καταδρομών αποτελούν τις ηθικές εμπροσθοφυλακές.

Μαχόμενη έδυσε η ελληνική ελευθερία το 146 π.Χ. Οι Στρατηγοί  Δίαιος και Κριτόλαος, της Αχαϊκής Συμπολιτείας, με την πράξη τους να προτάξουν τ’ αδύνατα στήθη τους στις αήττητες και πανίσχυρες Ρωμαϊκές λεγεώνες, εισέπραξαν ένα επίγραμμα αιώνιου κύρους. Με τη γνώση της αδιαμφισβήτητης ιστορικής αλήθειας πως, ουδέποτε η ελληνική ελευθερία ανέτειλε αναίμακτος ή απενθής, εκρηκτικοί, αυστηρά νομιμόφρονες κι αυτοπειθαρχημένοι, θα προετοιμάζουμε το περιούσιο τούτο τμήμα του Ελληνισμού, για τη μεγαλύτερη ώρα της ιστορίας του.

Συχνότατα διενεργούνται ως εκ τούτου, διαφωτιστικές εξορμήσεις σε κοινότητες, οργανωμένα σύνολα, σωματεία, λέσχες και ιδρύματα, τόσο στην  Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Η επαφή με την πολιτική, τη θρησκευτική και στρατιωτική αρχή, μοναδική επιδίωξη έχει τη μεταφορά των μηνυμάτων μας, την παροχή ηθικής συμπαράστασης, την επίδοση της διαπίστευσής μας και την ενίσχυση της υπόστασης και διαπραγματευτικής θέσης της. Γιατί στην ιστορία δεν ακούγεται η φωνή όλων. Άλλοτε ακούγεται η φωνή των μεγάλων κι άλλοτε η φωνή μόνο των μικρών.

 

Δραστηριότητες

Για επίτευξη των πιο πάνω σκοπών, εξακολουθητικά και σε τακτά χρονικά διαστήματα διοργανώνονται λαμπαδηδρομίες, μαραθώνιοι δρόμοι, εορτασμοί εθνικών επετείων, εκδηλώσεις μνήμης και τιμής των κατεχομένων εδαφών, των Αγνοούμενων και Πεσόντων αδελφών μας, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις, συνεντεύξεις, συμπόσια, διαλέξεις, παρελάσεις, συζητήσεις.

Εκδηλώσεις συμπαράστασης κι ενίσχυσης ειδικών ομάδων δυσπραγούντων ατόμων, όπως των νεφροπαθών, των λευχαιμικών, των καρκινοπαθών, των παιδιών με μυική δυστροφία, των παραπληγικών, των τυφλών, αποτελούν καθημερινή πράξη. Ακόμα, η δημιουργία ειδικών ομάδων, όπως τράπεζας αίματος, πυροπροστασίας, διάσωσης και προστασίας του θαλάσσιου και υποβρύχιου περιβάλλοντος.

Με βάση την αρχή πως είμαστε στρατιωτικής μάλλον ή πολιτικής αρετής οικείοι, όπως κι ο τελευταίος έξοχος στρατηγός και στρατιώτης, ο Φιλοποίμην, καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια για εμπέδωση της ενσυνείδητης πειθαρχίας στην Εθνική μας Φρουρά. Για βελτίωση της μαχητικής ικανότητας των μελών και εν γένει της εφεδρείας, στην οποία τόσες ελπίδες έχει αποθέσει η ηγεσία μας, αναπτύχθηκε, σε στενότατη συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς και τη Διοίκηση Καταδρομών, ο αλεξιπτωτισμός, οι αυτόνομες καταδύσεις, οι πολεμικές τέχνες, η σκοποβολή, η τοξοβολία, οι χιονοδρομίες, ενώ συχνότατα διοργανώνονται διαβιώσεις, πορείες, αναρριχήσεις, ταχύρυθμα εκπαιδευτικά προγράμματα και αθλητικές συναντήσεις.

Η ευγενική αυτή προσπάθεια καταβάλλεται για ενίσχυση του έργου που επιτελείται στον τομέα της άμυνας, με δεδομένους τους οικονομικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς περιορισμούς, εφόσον είναι τοις πάσι γνωστόν, πως η φύση των αποστολών των Ειδικών Δυνάμεων, προϋποθέτει άριστη φυσική κατάσταση, υψηλότατο φρόνημα και άρτια εκπαίδευση.

Με πνεύμα αδάμαστο κι ασκητικό, απάντων υλικών αγαθών, κατά Θουκυδίδη, διαφανώς αδωρότατοι, ισχυριζόμαστε πως η ροπή προς τον πλουτισμό και τις υλικές αξίες, είναι αντιστρόφως ανάλογη της ετοιμότητας γι’ αυτοθυσία. Αιρετώτερος είναι για μας ο θάνατος του αισχρού βίου.

 

Μέσα και πόροι

Κύριο χρηματικό πόρο του Συνδέσμου αποτελεί η ετησίως καταβαλλόμενη συνδρομή των μελών. Το ταμείο, περιστασιακά και μόνο εμπλουτίζεται από έσοδα εκδηλώσεων, ώστε αδέσμευτα και χωρίς εξάρτηση να εφαρμόζει το Συμβούλιο την πολιτική του και να φέρει εις πέρας τις υψηλές αποστολές του. Το μακροπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής που έθεσε το Συμβούλιο σ’ εφαρμογή, είχε ως αποτέλεσμα την επίτευξη οικονομικής ευρωστίας και σταθερότητας. Γενναιόδωρα και εξακολουθητικά, ο Σύνδεσμος μας επιχορηγεί οργανισμούς δημόσιας ωφελείας, φιλανθρωπικά ιδρύματα, προσφυγικά σωματεία, αναξιοπαθούντες συνανθρώπους. Στο ταμείο άμυνας της Πατρίδας μας, έχει έως τώρα καταβληθεί, σε χρηματική ή άλλη μορφή, εισφορά συνολικού ύψους 1 εκατομμυρίου περίπου Ευρώ.

 

Σχέσεις με τρίτους

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Εφέδρων Καταδρομέων διατηρεί άριστες σχέσεις με την πολιτική, τη θρησκευτική και τη στρατιωτική ηγεσία. Προσβλέποντας δε, στο αναγκαίο και επιβεβλημένο μιας οικουμενικής κίνησης για ευόδωση των σκοπών μας, αδιάκριτα και πέρα από κάθε προκατάληψη, προσέγγισε, διατηρεί στενή επαφή και χαίρει εκτίμησης από ολόκληρο, χωρίς εξαίρεση, τον ιδεολογικό και κομματικό χώρο.

Διεύρυνση και ανάπτυξη των σχέσεων και δεσμών, επ’ ωφελεία των υψηλών σκοπών μας επιδιώχθηκε και επετεύχθη, τόσο με τις δυνάμεις του κέντρου, όσο και αυτές της περιφέρειας και της διασποράς. Δεδομένη είναι η θέση μας, πως η υπόθεση της ελευθερίας της Πατρίδας μας, είναι υπόθεση όλων των Ελλήνων.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο δρομολογήθηκαν μόνιμες επαφές και θεσμοθετήθηκε αμφίδρομη επικοινωνία με τους απόδημους αδελφούς και τις παροικιακές οργανώσεις σε όλες τις ηπείρους, καθώς και με σωματεία του μητροπολιτικού ελληνικού χώρου. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος ίδρυσης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων ‘‘Ιερός Λόχος’’, της οποίας αποτελούμε ιδρυτικό μέλος. Ακόμα, ο Σύνδεσμός μας είναι ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αλεξιπτωτιστών, την οποία θεωρεί έπαλξη και κονίστρα για προαγωγή των ευγενικών ιδεωδών και αξιών, που πρεσβεύει και υπερασπίζεται ο Δυτικός Πολιτισμός. Τον Οκτώβριο 1999, πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία το 9ον Συνέδριο της Ένωσης, το οποίο στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Δεν θα διαπράξουμε το σφάλμα του Επαμεινώνδα. Ο μέγας στρατιωτικός οργανωτής, πολεμικός ηγέτης και Πυθαγόρειος φιλόσοφος, που ήταν παράδειγμα σε όλα, επιτυγχάνοντας να εμπνεύσει τους νεαρούς Θηβαίους, κάνοντάς τους ικανούς για μεγάλες θυσίες, ενώ ήταν σπουδαίος διπλωμάτης, δεν ήταν μεγάλος πολιτικός. Ήταν Θηβαίος και μόνο Θηβαίος.

Ο Σύνδεσμός μας, με αυστηρή προσήλωση στις θεμελιακές αρχές του Χριστού και της Ελλάδας, του Αρχαίου Κάλλους και του Ανέσπερου Φωτός, που αόκνως υπηρετεί για όλα τούτα τα χρόνια, με συνέπεια που απορρέει από την πίστη, το δυναμισμό και την αρετή αυτών που υπηρέτησαν στους Λόχους Ορεινών Καταδρομών, έχει στρατολογήσει με το ιεραποστολικό έργο του, όλους σχεδόν τους καταδρομείς της Κύπρου. Επιδεικνύοντας, όπως κι ο Αγησίλαος, προς μεν τους πολεμίους τόλμην, προς δε τους φίλους εύνοιαν, αλλά και προς τους καιρούς λογισμόν.

 

Η ειδοποιός διαφορά του Παγκυπρίου συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων

Η μοναδικότητα του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων, σ’ αναφορά πάντοτε με οποιοδήποτε σωματείο, σύνδεσμο, σύλλογο ή ίδρυμα της Κύπρου, έγκειται στα πιο κάτω χαρακτηριστικά γνωρίσματά του:

 • Το επιτελείο του αποτελείται από ηγήτορες τμημάτων καταδρομών, που υπηρέτησαν την πατρίδα στις ακτές της Κερύνειας και τις κορφές του Πενταδακτύλου, ενταγμένοι στις θρυλικές Μοίρες Καταδρομών, κατά την τούρκικη εισβολή του 1974.
 • Ουδέν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και των Επαρχιακών Επιτροπών κατέχει αξιωματική θέση σε οποιοδήποτε κόμμα της Κύπρου. Ο χαρακτήρας του είναι αμιγώς υπερκομματικός.
 • Έχει παράδοση 25 και πλέον χρόνων έμπρακτης προσφοράς προς τις Μοίρες Καταδρομών και το ταμείο της άμυνας γενικότερα. Στο ταμείο αυτό κατέβαλε με διάφορες μορφές, ποσό ύψους 1 εκατομμυρίου περίπου Ευρώ.
 • Τα μέλη του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων ενεργά και ανελλιπώς υπηρετούν την εφεδρεία όλα αυτά τα χρόνια, είναι δε άπαντες οι διοικητές ΛΕΑ και Λόχων των Μοιρών Καταδρομών, ενεργά μέλη του.
 • Έχει στρατολογήσει στους κόλπους του 3 περίπου χιλιάδες μέλη. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται επώνυμοι Στρατηγοί των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Κατ’ αυτό τον τρόπο είναι ο μαζικότερος Σύνδεσμος στο Πανελλήνιο.
 • Προεδρεύει της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων ‘‘Ιερός Λόχος’’ στην οποία συμμετέχουν σημαντικότατοι και αξιόλογοι Σύνδεσμοι της Μητρόπολης και του απόδημου Ελληνισμού, με έδρα τη Λευκωσία.
 • Παραρτήματά του υφίστανται σε όλες ανεξαίρετα τις επαρχίες της Κύπρου, αλλά και στη διασπορά.
 • Διατηρεί οικήματα ή εντευκτήρια σε όλες τις ελεύθερες πόλεις της Κύπρου.
 • Διατηρεί άριστες σχέσεις και τυγχάνει αναγνώρισης απ’ όλα ανεξαίρετα τα κόμματα, την πολιτική, τη θρησκευτική και τη στρατιωτική ηγεσία.
 • Το πλέγμα εκδηλώσεων διαλαμβάνει ένα ευρύτατο φάσμα δραστηριοτήτων, σε καθημερινή κι εξακολουθητική βάση.
 • Πολλάκις έχει εγκωμιασθεί το έργο του από τους ανώτατους άρχοντες, τόσο της Κυπριακής, όσο και της Ελλαδικής πολιτείας, αναγνωρίζεται δε από το σύνολο του Κυπριακού Ελληνισμού. Του έχουν απονεμηθεί οι ανάλογες τιμές και διακρίσεις.
 • Πλήρης διαφάνεια καλύπτει τις δραστηριότητές του, εφόσον τακτικότατα, σε εβδομαδιαία βάση, πραγματοποιούνται οι συνεδρίες των Επαρχιακών Επιτροπών και μηνιαίως του Διοικητικού Συμβουλίου. Στις Τακτικές Συνελεύσεις των Παραρτημάτων συμμετέχουν άπαντα τα μέλη του Συνδέσμου, ενώ στα Παγκύπρια Συνέδρια οι εκλελεγμένοι 150 Αντιπρόσωποι.
 • Το Διοικητικό Συμβούλιο υφίσταται ενδελεχή έλεγχο από ανεξάρτητο επταμελές Σώμα Εφόρων, με αποτέλεσμα οι ενέργειές του να περιορίζονται στο αυστηρώς καταστατικό πλαίσιο.
 • Το επιτελείο και τα μέλη του είναι ψυχικώς και άλλως πως έτοιμα, ν’ αναλάβουν και να φέρουν εις πέρας οποιαδήποτε αποστολή. Στις τάξεις του έχει εκκολάψει, μεταξύ άλλων, 250 αλεξιπτωτιστές, 300 βατραχάνθρωπους και 100 μαραθωνοδρόμους.
 • Το μήνυμα της ενότητας όλων των δυνάμεων του Ελληνισμού, εμπράκτως διακηρύττει με το παγκύπριο και όχι το τοπικό ή περιφερειακό σχήμα του.
 • Όλοι οι λογαριασμοί ελέγχονται από εγκεκριμένα ελεγκτικά γραφεία. Τα μέλη του δε, κανένα άμεσο ή έμμεσο όφελος αποκομίζουν από τη συμμετοχή τους αυτή. Τις δε αναγκαίες δαπάνες προβολής του κινήματος, όπως ταξίδια στο εξωτερικό και έξοδα παραστάσεων, επωμίζονται προσωπικά οι αξιωματούχοι του.
 • Ετοίμασε το αρχείο των Πεσόντων και Αγνοουμένων καταδρομέων και διατηρεί στενότατη επαφή με τους γονείς και συγγενείς των.
 • Αντιπροσωπεύει επισήμως την Κύπρο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση Αλεξιπτωτιστών.
 • Το πολύμορφο κοινωνικό, εθνικό και πολιτιστικό έργο του τυγχάνει αναγνώρισης και αμέριστης συμπαράστασης, γι αυτό και θεσμικά συμμετέχει στα κέντρα λήψης αποφάσεων, σχετικά με τον ευαίσθητο τομέα της εφεδρείας.
 
 

Onisilos


ETEA


Μέλος Ομοσπονδιών

.....


ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

Κάντε κλίκ

1ο Μέρος

2ο Μέρος

3ο Μέρος


ΓΕΕΦ
 

© 2018 Παγκύπριος Σύνδεσμος Εφέδρων Καταδρομέων. All Rights Reserved.

Operated by Enigma