26-01-2022
 

Επισκέψεις κατά Χώρα
ΗΠΑ flag 21.1%ΗΠΑ (8)
Eλλάδα flag 15.8%Eλλάδα (6)
Κύπρος flag 10.5%Κύπρος (4)
Γερμανία flag 2.6%Γερμανία (1)
Lithuania flag 2.6%Lithuania (1)
Netherlands flag 2.6%Netherlands (1)
Russian Federation flag 2.6%Russian Federation (1)
Thailand flag 2.6%Thailand (1)
38 επισκέψεις από 9 χώρες
Επισκέψεις τώρα
We have 26 guests online
Στατιστικά Στοιχεία

Επισκέψεις Σήμερα:38
Συνολικές Επισκέψεις:527285
 
 
33 ΜΟΙΡΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ - ΙΣΤΟΡΙΑ Print E-mail

 

Συγκροτήθηκε στις 30 Απριλίου 1965 στο Πευκόδασος, νοτίως του χωριού Πεδουλάς. Το καλοκαίρι του 1967 μεταστάθμευσε αρχικά στο Πέντε Μίλι Κερύνειας και στη συνέχεια στο Πέλλα Πάις, όπου και παρέμεινε μέχρι την Τούρκικη εισβολή του 1974.

Στις 15 Ιουλίου 1974, δύναμη ενός λόχου της Μοίρας, υπό τον Υπολοχαγό Βασίλειο Ροκκά, που είχε σταλεί από το προηγούμενο Σάββατο στο στρατόπεδο της 31 Μοίρας Καταδρομών, στην Αθαλάσσα, επιτέθηκε παράλληλα με δύο Λόχους Κρούσεως της 31 Μοίρας Καταδρομών, ενάντια στο ΡΙΚ και το αρχηγείο του Εφεδρικού Σώματος.

Στις 20 Ιουλίου, πέντε μέρες αργότερα, η Μοίρα επιχείρησε και κατέλαβε, μέχρι το πρωινό της επόμενης μέρας, τις πρώτες οχυρωματικές γραμμές του Αγίου Ιλαρίωνα. Εκεί έπεσε, μεταξύ άλλων καταδρομέων, ο ηρωικός Διοικητής της Μοίρας Ταγματάρχης Γεώργιος Κατσάνης.

Στις 22 Ιουλίου 1974, η Μοίρα αντεπιτέθηκε για να εξαλείψει το προγεφύρωμα των Τούρκων στον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας. Λεπτομέρειες από το προσωπικό ημερολόγιο του αστυνομικού Πολύδωρα Γεωργιάδη αναφέρουν τα κάτωθι: ‘‘… Ενώ υποχωρούσαμε κατέφθασαν 20 λοκατζήδες. Φορούσαν όλοι κοντά παντελόνια και κρατούσαν τσέχικα όπλα. Ο ένας από αυτούς, ο Αντρέας Μάμα Στυλιανού, ήταν τραυματισμένος. Οι λοκατζήδες μας είπαν να υποχωρήσουμε. Αυτοί τράβηξαν εμπρός. Τέτοιο θάρρος δεν είδα ποτέ στη ζωή μου. Οι Τούρκοι εξαπέλυσαν τη στιγμή εκείνη τη δεύτερη επίθεση. Τότε κροτάλισαν τα αυτόματα των λοκατζήδων. Το θέαμα ήταν ανεπανάληπτο. Οι Τούρκοι έπεφταν νεκροί ο ένας μετά τον άλλο. Οι λοκατζήδες πολεμούσαν ως πραγματικοί ήρωες. Κάτω από τις ελιές γέμισε ο τόπος με πτώματα Τούρκων. Η μάχη συνεχίστηκε μέχρι τη νύκτα…’’

Στις 23 Ιουλίου η Μοίρα συγκεντρώθηκε στο στρατόπεδο Τύμπου όπου και ανασυγκροτήθηκε. Το βράδυ στις 10 Αυγούστου, αντικατέστησε την 31 Μοίρα Καταδρομών που βρισκόταν στα Πάναγρα, ενώ τη νύκτα 15 Αυγούστου, τάχθηκε αμυντικά στη διάβαση Αγίας Μαρίνας Σκυλλούρας. Το πρωί, στις 16 Αυγούστου, αντικαταστάθηκε από μονάδα πεζικού κι έλαβε αμυντική διάταξη στην περιοχή Μενοίκου. Στις 22 Αυγούστου μεταστάθμευσε στο χωριό Απλίκι και τέλος, στις 24 Σεπτεμβρίου, στο Σταυροβούνι, όπου ευρίσκεται μέχρι σήμερα.

Υπό την πολεμική σημαία της 33 Μοίρας Καταδρομών έπεσαν ή αγνοούνται 66 αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και οπλίτες.

 
 

Onisilos


ETEA


Μέλος Ομοσπονδιών

.....


ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

Κάντε κλίκ

1ο Μέρος

2ο Μέρος

3ο Μέρος


ΓΕΕΦ
 

© 2018 Παγκύπριος Σύνδεσμος Εφέδρων Καταδρομέων. All Rights Reserved.

Operated by Enigma